De menselijke factor

Ruim 40 procent van de Nederlanders voelt zich wel eens onveilig en iets meer dan één op de negen Nederlanders is wel eens slachtoffer geweest van cybercrime. Twee derde van de Nederlanders heeft extra veiligheidssloten en maar liefst dertien procent heeft thuis een alarminstallatie.

Dit zijn enkele uitkomsten uit de Veiligheidsmonitor 2015 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die verschenen is. Ik vind dit een bizar gegeven. Aan de ene kant begrijp ik goed dat wij Nederlanders extra maatregelen nemen om ons veilig en beschermd te voelen, zoals het installeren van veiligheidssloten of beveiligingscamera’s en ik juich dat alleen maar toe. Aan de andere kant ben ik van mening dat we ons ook meer bewust moeten zijn van ons eigen doen en laten en de risico’s hiervan op het vlak van security. Fysieke maatregelen en het bewustzijn van ons handelen ter voorkoming van eventuele risico’s zijn naar mijn idee onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Je kunt je huis bijvoorbeeld voorzien van de allerbeste sloten tegen woninginbraak, maar als je het keukenraam op een kier laat staan en je gaat vervolgens ‘even’ de deur uit voor een boodschap, dan hebben deze sloten geen enkele zin. Dit gegeven geldt voor alle facetten op het vlak van security. Denk aan technische maatregelen die je kunt nemen om je bedrijfsnetwerk te beschermen tegen cyberaanvallen door hackers. Op het moment dat medewerkers in je organisatie zich niet bewust zijn van eventuele risico’s door onbewust handelen is een incident snel een feit. En zo kan ik nog meer voorbeelden noemen. Bewustzijn voor de risico’s helpt immers eventuele incidenten te voorkomen.


Terug naar overzicht

Website door BlueBird Media